Dit nieuwsbericht delen: LinkedIn Facebook Twitter
3 februari 2022

Testen voor je werk

Sinds Corona verkeren veel werkgevers in een vervelende spagaat: hoe bied je werknemers een veilige werkomgeving en schend je tegelijkertijd niet de privacy van je werknemers? Concreet gesteld: mag je een coronatest verplicht stellen op de werkvloer? Ja, dat mag. Lees in deze blog waarom (en wanneer dat mag).

In de wet is het nog niet opgenomen. Maar toch kan een werkgever van werknemers eisen zich te laten testen voordat ze naar de werkvloer komen. Dit bleek recent uit een kort geding dat een danser aanspande tegen zijn werkgever. De werkgever had haar werknemers gevraagd een test te doen voordat zij naar het werk kwamen. Bij dansen is het immers onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Een werknemer ging hier niet in mee. Hij stelde dat het tonen van een negatieve test schending is van de privacy en lichamelijke integriteit.

Dat laatste klopt. Er is sprake van schending van privacy en lichamelijke integriteit. Maar de inbreuk op deze grondrechten is gerechtvaardigd. De werknemer komt bij de uitvoering van zijn werk immers in nauw contact met mededansers. Een werkgever heeft nu eenmaal de plicht te zorgen voor een veilige werkomgeving voor alle werknemers. Dus moet er worden getest.

Omdat er geen alternatief voorhanden is om de veiligheid op het werk te waarborgen, is testen een proportioneel verzoek. Het doel van de werkgever (een veilige werkplek creëren voor iedereen) weegt zwaarder dan het bezwaar van de werknemer. Veiligheid voor iedereen gaat in dit geval boven de vrijheid van de één.

Mail
Bellen
Socials feed
LinkedIn
Instagram